STIE Syariah Lestarikan Budaya Melayu Melalui Festival Budaya

BENGKALIS - Dalam upaya untuk melestarikan budaya melayu, Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi (STIE) Syariah mengadakan Festival Budaya Melayu, yang dilaksanakan di Aula STIE Syari'ah baru-baru ini.

Dalam acara ini, diadakan perlombaan syair dan tari zafin tradisional, dengan menghadirkan juri dari Institute Pendidikan Guru Kampus Perempuan Melayu Malaysia yakni  Jaimah Binti Abdul Manaf,  dan  Rana Binti Hamzah. Sementara juri dari Kabupaten Bengkalis Musrial Mustapa sekalu ketua Dewan Kesenian Kabupaten Bengkalis dan  Baharuddin dari pejabat fungsional Pustakawan Dispersip kabupaten Bengkalis.

Ketua STIE Syariah Khodijah Ishak dalam sambutannya mengatakan acara ini bertujuan untuk meningkatkan minat masyarakat dalam melestarikan serta menerapkan budaya Melayu pada kehidupan sehari hari, Selain itu Festival Budaya Melayu yang dilaksanakan merupakan wujud cinta terhadap budaya Melayu yang diwariskan oleh para leluhur rumpun Melayu.

“Acara ini dilaksanakan dengan tujuan untuk menimbulkan rasa cinta terhadap budaya melayu. Selain itu, Festival Budaya Melayu yang dilaksanakan merupakan wujud cinta terhadap budaya melayu yang diwariskan oleh para leluhur rumpun melayu”.terang khodijah.